sreda, 23. maj 2007

MASLINA U KUR'ANU




Allah Uzvišeni u suri El-Maide (88. ajet) kaže:“I jedite ono što vam Allah daje, što je dozvoljeno i lijepo; i bojte se Allaha u kojeg vjerujte.”

Allah, dž.š, mudrošcu Svoga stvaranja i održavanja Svjetova, opskrbljuje covjeka onim što mu je za život potrebno.Dozvoljenim je ucinio ono u cemu je dobro, a haramom je ucinio stvari od kojih covjek ima štetu, bilo da se odnosi na pojedinca ili društvo u cjelini. Kada je u pitanju ishrana, covjeku je dat širok izbor namirnica koje su halal za upotrebu. Osim toga, covjek je obdaren i razumom koji mu omogucava izbor u jelu i picu. Svakako da ce svaki razuman covjek posegnuti za stvarima od kojih ima vecu korist, shodno materijalnim mogucnostima. Allah, dž.š, postavio mu je samo jedno ogranicenje kada je rekao, u suri El-E’araf (31 ajet): “I jedite i pijte, samo ne pretjerujte. On ne voli one koji pretjeruju.”


U vezi sa temom ovog teksta donosimo podatke koji govore o upotrebi i hranljivoj vrijednosti jedne od halal namirnica. Ovdje saznajemo neke od razloga zašto se maslinovo ulje upotrebljava vec hiljadama godina, a njegova upotreba iz dana u dan raste.

Maslina je porijeklom iz Armenije, odakle je prenesena u Palestinu, potom u Egipat. Sve to dešavalo se oko 4000 godine p.n.e. Ulje te biljke pocelo se proizvoditi i upotrebljavati (kao platežno sredstvo, u ishrani ili kao lijek) oko 2000 godina kasnije. Fenicki trgovci maslinu donose u Grcku i Španiju, a Grci uzgoj masline prenose i na Italijane. Upravo te tri zemlje danas prednjace u proizvodnji maslinovog ulja u procentu od cak 74 posto od ukupne svjetske opskrbe tim artiklom. Danas masline nalazimo u svim državama mediteranskog bazena. Iako na tržištu dominiraju italijanske i grcke sorte, posljednja istraživanja ukazuju na izuzetan kvalitet sorti iz našeg susjedstva, maslina uzgajanih u Istri i Dalmaciji. Najbolja vrsta ulja je tzv. “djevicansko” maslinovo ulje.

Naravno, izbor ovisi i o ukusu kupca, kao i potrebama i svrsi, ali bi, pri kupovini, pažnju trebalo obratiti i na etiketu proizvoda. Naime, procenat masnih kiselina ne bi trebalo da prelazi jedan posto, te da je naznacen nacin obrade, tj. da je hladno presovano, što znaci bez upotrebe sredstava za otapanje ili izvora toplote. Iako su tehnike dobivanja ulja modernizirane, postupak je u biti ostao isti. Ulje se dobiva gnjecenjem ploda malsine (sa košpicom), kako bi se odvojila tekucina od suhe tvari a potom i voda od ulja.


MASNOCE U ORGANIZMU

Da bi ljudski organizam funkcionirao potrebno mu je gorivo – hrana. Jedinica za mjerenje energetske vrijednosti hrane naziva se kalorija i govori nam kolika je jacina odredjene namirnice, tj. koliku kolicinu dnevnih potreba organizma može da zadovolji.Gradivni materijal za obnovu i izgradnju celija nalazi se u proteinima (bjelancevinama). Masti i ugljeni hidrati sastojci su koji se nalaze u hrani, a daju tijelu energiju. Vjerovatno ste mnogo puta culi savjet ljekara: “Jedite manje masno!”, ili “Masnoca u krvi je opasna!” i sl.

Osim što organizmu daju energiju, i masti ucestvuju u gradji omotaca celija i mnogih hormona, te služe za rastvaranje nekih vitamina. Ipak, prekomjerna kolicina masti šteti organizmu jer uzrokuje brojne bolesti: gojaznost, dijabetes, oboljenje bubrega, srcana oboljenja i neke oblike raka. Cak se pretjerano konzumiranje masnoca smatra uzrocnikom najveceg broja degenerativnih bolesti u mnogim zapadnim zemljama. U osnovi, masti se mogu podijeliti na zasicene i nezasicene masnoce.

ZASICENE MASNOCE

Nalaze se u namirnicama životinjskog porijekla (meso i neke vrste ribe), mlijecnim proizvodima i jajima. Te vrste masnoca imaju veliki utjecaj (cesto štetan) i to zbog holesterola koji se nalazi samo u namirnicama životinjskog porijekla. Kada jedete hranu bogatu zasicenim masnocama, holesterol u krvi raste i time se povecava kolicina cestica masnoce koje se talože na zidovima krvnih sudova i tako ih sužavaju. Time se onemogucava normalan dovod kisika do pojedinih tkiva i organa što uzrokuje njihovu slabu ishranjenost i na kraju odumiranje, a to je, kada su u pitanju srce i mozak, uzrok srcanog napada ili izliva krvi u mozak. Iako ovaj proces (arterioskleroza) traje godinama, prekomjerno unošenje zasicenih masnoca u organizam uveliko ga pospješuje. Zato ljekari savjetuju promjenu nacina ishrane u smislu manjeg unošenja u organizam zasicenih masnoca, a uvodjenje u ishranu nezasicenih .

NEZASICENE MASNOCE

Najcešce se nalaze u povrcu, biljnom ulju i mnogim vrstama ribe i veoma su korisne za organizam jer pomažu izlucivanje holesterola i smanjuju njegovu koncentraciju u krvi. Takodjer, smanjuju i nivo arterioskleroze u koronarnim arterijama koje su zadužene za ishranu srca.

MASLINOVO ULJE I ZDRAVLJE

Maslinovo ulje spada u mono-nezasicene masnoce i sadrži 77 posto nezasicenih masnih kiselina koje smanjuju tzv. “loši” (LDL) holesterol a povecavaju koncentraciju “dobrog” (HDL) holesterola u krvi. Ostala biljna ulja LDL snižavaju ali na HDL uopce ne djeluju, dok je u slucaju margarina i biljnih masti djelovanje cak suprotno.Maslinovo ulje sadrži samo 4 – 12 posto višestruko zasicenih masnoca, koje kada oksidiraju, mogu dovesti do oštecenja krvnih žila. Kada su u pitanju zasicene masnoce, maslinovo ulje sadrži ih svega 9 posto, kukuruzno ulje preko 30 posto, a suncokretovo cak 69 posto! Druga dva sastojka maslinovog ulja bitna za zdravlje su vitamin E i polifenoli. Samo jedna cajna kašika maslinovog ulja zadovoljava 8 posto dnevnih potreba organizma za vitaminom E, dok polifenoli smanjuju rizik od arterioskleroze i nekih vrtsa raka (cak do 45 posto kod žena koje ga konzumiraju svakodnevno).

Postoje tvrdnje da maslinovo ulje lijeci cireve probavnih organa kao i da sprecava nastajanje kamenca u žuci. Takodjer, odlican je tretman i kod lijecenja opeklina, a dermatolozi tvrde da sadrži UV zaštitni faktor 20, i stoga ga preporucuju kao ulje za suncanje (nakon izlaganja suncu).Maslinovo ulje sadrži i esencijalne masti koje ljudsko tijelo ne može sintetizirati, te ih u organizam treba unositi hranom. Osim navedenih tvari, maslinovo ulje sadrži i vitamine K, A i D koji imaju antioksidativne karakteristike tj. pružaju zaštitni ucinak našem organizmu.

Ostaje nam, dakle, da razmislimo o našem nacinu ishrane, a evo saznali smo koliko je znacajna samo jedna od namirnica koju do sada možda nismo ni obracali pažnju. Na nama je da svoj život ucinimo zdravijim, a time i ugodnijim.Najbolji nacin spoznaje je - razmišljanje o Allahovim blagodatima covjeku.

Podsjecamo na 99. ajet sure El-En'am: “On vodu s neba spušta, pa Mi onda cinimo da pomocu nje nicu sve vrste bilja i da iz njega izrasta zelenilo, a iz njega klasje gusto, i iz palmi, zametka njihova, grozdovi koje je lahko ubrati, i vrtovi lozom zasadjeni, narocito masline i šipci, slicni i razliciti. Posmatrajte, zato, plodove njihove kad se tek pojave i kad zriju. To je, zaista, dokaz za ljude koji vjeruju.”

(Preneseno sa: " monteislam.com")

Ni komentarjev: